Foto:  wieertamezieertj.nl

Indrukwekkende première Antje de Musical

De première van ‘Antje de Musical’ op het tot decor omgetoverde Stationsplein in Weert leverde een daverend applaus op van het publiek. Zij genoten van de voorstelling met dertig liedjes in Weerts dialect. ‘Een mooie voorstelling met topzangers. Ut waas geweldjig. Kej sjiek. Trots op het talent uit Weert. We hebben genoten. Het was een feestje.’ Bezoekers van Antje de Musical grossieren vrijdagnacht na de première op het Stationsplein in Weert in superlatieven.

Heden en verleden
Na afloop van de bijna tweeënhalf uur durende voorstelling klinkt er langdurig een daverend applaus. De liedjes, de verhaallijn, de zangprestaties, dans en lichtshow van de Weerter musical vallen duidelijk in de smaak bij de 1650 bezoekers. Een enkeling op de staantribune heeft stijve benen van het staan, maar neemt dat ongemak graag voor lief. „Wij hadden een staanplaats, maar dat was toch goed te doen. We konden leunen op een steigerbuis”, vertelt een bezoekster die ook de twee eerdere lokale dialectmusicals in de openlucht bezocht. Zij doelt daarmee op Graaf van Horne – de musical en Rogstaekers – de Legende. Deze derde kan de vergelijking met de andere twee wat haar betreft prima doorstaan. „De verhaallijn waarbij heden en verleden door elkaar lopen, sprak mij enorm aan”, vult een andere bezoekster aan.

Vlaaienstad
Startpunt van de musical is het bewogen leven van Antje Hendrix (1877-1936). Zij leeft nog altijd voort als Antje van de statie. Ze profiteert van de komst van de stoomtrein die vanaf 1913 Weert aandoet. De ondernemende vrouw brengt vlaaitjes gebakken door plaatselijke bakkers aan de man op het station. Zo bouwt ze al snel een fortuin op en zet ze Weert op de kaart als vlaaienstad.

De stap naar het heden verloopt via het leven van Femke Steegmans, die een patisserie-lunchroom wil beginnen en zich laat inspireren door Antje. De vondst biedt de makers de gelegenheid om parallellen tussen vroeger en nu te trekken. Liefde en dood, zakelijke tegenslagen, wanhoop en optimisme in het leven van de hoofdpersonen Antje en Femke. Verder wordt de recente coronapandemie afgezet tegen de Spaanse griep die tussen 1918 en 1920 wereldwijd vele miljoenen levens eiste. En zowel destijds als nu doen vluchtelingen Weert aan. In de tijd van Antje vluchtelingen uit België en Noord-Frankrijk die de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog ontvluchten en in de tijd van Femke mensen die vertrekken vanwege het oorlogsgeweld in Oekraïne.

Bekende popliedjes
De musical vertelt het verhaal aan de hand van dertig liedjes. Bekende chansons en popliedjes hebben daarvoor in veel gevallen een tekst in het Weerter dialect gekregen. Zo komen liedjes van Jacques Brel, Ike & Tina Turner, Billy Joel, Bill Withers, Queen en Pearl Jam voorbij. Het Stationsplein is voor het spektakel afgezet. Het dient als één groot podium voor meer dan 180 figuranten, 22 zangers en 22 dansers. Door een spectaculaire lichtshow maakt het stationsgebouw ook onderdeel uit van het decor. „Ik ben aangenaam verrast. Door de kwaliteit van de zang, maar ook door het verhaal waarin heden en verleden mooi door elkaar lopen”, vertelt Pim Elschot uit Budel, die na afloop bij hotel-brasserie Antje van de Statie nageniet met een biertje in de hand.

Samen met Weertenaar Yannick Knechten heeft hij op het laatste moment nog een kaartje weten te bemachtigen en ze hebben er allebei geen spijt van. „We hebben de kaartjes via via gekregen. Zo konden we Joany Niessen live aan het werk zien. Zij speelt de rol van Kiki, de vriendin van Femke. Ze heeft goed gezongen”, stelt Elschot vast. Hij speelt net als zij in de coverband Blue Monday; hij als drummer en zij als pittige rockzangeres.

Droog weer
Tot vreugde van organisatie stichting Wieërt Amezieërtj, cast en publiek blijft het tijdens de première droog. De bij de entree uit voorzorg uitgedeelde poncho’s blijken niet nodig. Het beeld van Antje naast het station staat tijdens de voorstelling in de schijnwerpers. Alsof ze instemmend meekijkt.

Bron: Dagblad ‘De Limburger’ | Jan Hensels
Zaterdag 18 mei 2024